top of page

"Hollanda’ya hoş geldiniz"

Güncelleme tarihi: 12 May 2020

E.P.Kingsley 1974 yılında down sendromlu bir çocuk dünyaya getiriyor ve oğlu Jason ile deneyimlerini anlatan çok güzel bir yazı yazıyor bu yazıyı sizin için özetleyeceğim.

Bana genellikle özel bir çocuk büyütmenin nasıl bir şey olduğunu sorarlar. Bu eşsiz deneyimi yaşamamış olanların anlayabilmeleri için size anlatıyorum:

Bir bebek sahibi olacağınızı anladığınızda yaşadığınız duygu İtalya’ya güzel bir seyahat planı yapmaya benzer. İtalya hakkında rehber kitap alırsınız ve harika planlar yapmaya başlarsınız. Tarihi yerleri araştırırsınız, yemekleri ve hatta İtalyanca birkaç sözcük bile öğrenirsiniz. Her şey çok heyecan vericidir.

O gün gelir çatar. Bavullarınızı toplar, yola çıkarsınız. Uçağınız havaalanına iner. Hostes mikrofonla ‘’ Hollanda’ya hoş geldiniz’’ der. ‘’Hollanda mı? ‘’ diye sorarsınız. Tüm yaşamınız boyunca İtalya’ya gitmenin hayallerini kurmuşsunuzdur. Fakat uçuş rotasında bir değişiklik yapmışladır. Hollanda’ya inmişsinizdir ve orada kalmanız gerekir. Önemli olan sizi korkunç, açlığın ve hastalıkların ortasına bırakmamışlardır. Sadece farklı bir yerdesinizdir. Bu yüzden çıkıp yeni kitaplar almanız ve yepyeni bir dil öğrenmeniz gerekmektedir.

Ancak bir süre orada kaldıktan sonra nefesinizi tutar ve çevrenize bir bakarsınız ve Hollanda’nın değirmenlerini fark edersiniz . Ve lalelerini..

Fakat tanıdığınız herkes İtalya’ya gidip gelmektedir. Sürekli oradan bahsederler. Ve yaşamınız boyunca ‘’ Evet benim de gitmem gereken yer orasıydı. Ben de aynı planı yapmıştım’’ dersiniz. Bu nedenle duyduğunuz acı asla dinmez. Çünkü yitirdiğiniz düş çok önemli bir düştür.

Ancak… Eğer tüm yaşamınızı İtalya’ya gidemediğiniz için üzülerek geçirirseniz, Hollanda’nın güzelliklerinin hiçbirinin tadını çıkaramazsınız.

Hollanda’ya gelişimden bu zamana kadar on yıldan fazla olmuş. Bu şehir artık benim evim. Nefesimi tutmak, yerleşmek ve alışmak, planladığımdan farklı bir şeyi kabullenmek için zamanım oldu.

İlk yıllarıma bakıyorum da yaşadığım şoku, ne kadar korktuğumu ve ne kadar acı çektiğimi tekrar hatırlıyorum. Ama kalmam gereken yer Hollanda’ydı.

Çok çalıştım. Yeni rehber kitaplar aldım. Yeni bir dil öğrendim ve yavaş yavaş yolumu buldum bu yeni ülkede. Planları benim gibi değişmiş benim deneyimimi paylaşabilecek olan başka insanlar ile tanıştım. Tecrübeli kişiler yol boyunca bana yardım ettiler. Çoğu gözlerimi bu yeni ülkenin mucize ve hediyelerini açmayı öğretti bana. Şefkat dolu bir topluluk keşfetmiştim.

Hollanda’yı sevdim ve ona ‘’ evim’’ dedim. Bir dünya gezginine dönüştüm ve nereye indiğinizin hiçbir şeyi değiştirmediğini keşfettim.

Daha da önemlisi yolculuğumuza kendi katacağımız anlam… Hollanda’nın ya da bir başka ülkenin size sunacağı çok özel ve çok güzel şeyleri nasıl göreceğiniz ve bunlardan ne kadar zevk alabileceğiniz…

EVET, on yıldan daha fazla bir süre önce planlamadığım bir yere iniş yaptım ama burası tahmin edebileceğimden çok daha fazla şey kazandırdı bana. Bunun için şükrediyorum…

Ben özel eğitim öğretmeni olarak öncelikle iyi ki bu mesleğe adım atmışım. Bir çok ailenin hayatına dokunma şansımız oluyor ve çalışma fırsatı bulduğumuz çocuklar gerçekten çok özel çocuklar olduğunu anlıyoruz çünkü her biri farklı bir ülke ve biz bu farklı ülkeleri gezme şansı yakalıyoruz. Gezerken çocuklar kadar biz öğretmenlerde çok şey keşfediyoruz. Çocuklarımız nasıl öğreniyor öğrenme stilleri nasıl, en çok nelerden hoşlanıyorlar, eksik yanları güçlü yanları neler diye sorgulayarak bilimsel dayanaklı uygulamalar ile çabalayarak onlara amaçlarımız doğrultusunda ilerlemeler kaydederken ailelerden çok bizler seviniyoruz. Çünkü her çocuğun hayatına dokunmak, ilerlemeler kaydetmek, çocuğun yaşadığı ülkeyi keşfetmesine yardımcı olmak herkese nasip olmaz. Bundan dolayı ben de şükrediyorum yaptığım meslekten dolayı ve siz değerli ailelerimize ülkelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ediyoruz. Gücümüz ve bilgimiz yettiğince biz Ömer-Leman Kara ailesi olarak her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz.

Engelliler Haftamız kutlu olsun.

Özel Eğitim Öğretmeni Mücahit KORKMAZ


Kaynak : https://www.pdx.edu/students-with-children/sites/www.pdx.edu.students-with-children/files/Welcome%20to%20Holland.pdf

255 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

YALNIZ DEĞİLSİNİZ

Çoğumuzun yolu , hayatımızın herhangi bir evresinde, engellilik kavramıyla kesişmiştir diye düşünüyorum. Benim de çokça yolumun kesiştiği ancak mesleğimi seçtiğim andan itibaren derinlemesine anlayabi

Engelliler Haftası

Bu hayatta her insan bir engelli adayıdır. Çünkü hiç kimseye nerede ne zaman ne olacağı belli olmaz. O nedenle kedimiz engelli insanların yerine koymalıyız. Ancak bu şekilde biraz onları anlayabilir o

Engelliler Haftası

Engellilik Üzerine; İnsan yakınında olmayınca bilemiyor, anlayamıyor bazı şeyleri. 2011 yılının sonbaharında tanıştım engellilikle. Bilenler vardır muhakkak Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehab

  • Facebook
  • Instagram Sosyal Simge
bottom of page